Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hoe kunnen we samenwerken met planten, dingen en kunstmatige intelligentie? Kunnen we de wereld hiermee op een nieuwe manier verbeelden?

Plandscapes

Planten maken net als mensen van alles mee. Ze merken hun omgeving op en reageren op licht, geur en aanraking. Planten kunnen ook communiceren met andere planten, bijvoorbeeld door chemische waarschuwingsstoffen aan te maken als planteneters in de buurt komen. Kunnen mensen deze plantentaal leren begrijpen?

De kamerplanten die je hier ziet kun je aansluiten op drie sensoren die meten wat de plant allemaal voelt en merkt. De sensoren geven de ervaringen van de plant door aan een robotarm, die er een tekening van maakt: een beeld van de avonturen van een plant.

Plandscapes werd gerealiseerd door World Wilder Lab: Erik Overmeire en Kasia Molga.

 

NeuLab Table

Voorwerpen worden steeds ‘slimmer’. Onze horloges, koelkasten en fototoestellen zijn vaker uitgerust met chips en verbonden met het internet. Dit wordt wel het internet der dingen genoemd. Via het internet kunnen deze voorwerpen en apparaten met ons en met andere dingen communiceren. Er zijn nu al meer dingen online, dan het aantal mensen op aarde. Alledaagse dingen leiden zo een online leven, waar mensen steeds minder invloed op hebben.

Hoe gaan wij hiermee om? Welke relatie heb jij met de dingen om je heen? Onderzoek de alledaagse voorwerpen op de tafel en help ze een online profiel te maken. De uitkomsten worden opgeslagen in een online database.

NeuLab Table werd gerealiseerd door de Willem de Kooning Academie in samenwerking met Arthur Boer & Boris SmeenkRawshaping Technology en RNUL Interactive.

 

Momentary Zine

‘Hey Siri’ of ‘Alexa’, veel mensen zijn dagelijks in gesprek met slimme technologie om te vragen wat het weer wordt of een wekker te zetten. Zou technologie die spraak herkent ook samen met jou iets kunnen creëren?

Hoe het werkt? Zeg iets en het wordt geprint! Het Momentary Zine zoekt beelden bij de woorden die jij uitspreekt. Het resultaat: een publicatie! Wie is de auteur van dit eindresultaat? Jij, die de woorden uitspreekt, de ontwerpers van deze installatie of de publicatiemachine, die met behulp van algoritmes beeld uitzoekt en de vormgeving stuurt? Of werken jullie vooral heel goed samen?

Momentary Zine werd gerealiseerd door Hackers & Designers

 

NEULAB werd gerealiseerd door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met de Willem de Kooning Academie.