Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hoe kan de verbeelding van ontwerpers bijdragen aan het ‘her-mythologiseren’ van een wrange realiteit? Kan niet-wetenschappelijk, magisch denken helpen om verschillende parallelle tijdsschalen beter te begrijpen?

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De tentoonstelling Pandora's Box gaat op basis van elementen uit de wetenschap, klassieke mythologie en sciencefiction dieper in op de hoofdrol die ‘tijd’ speelt in het verhaal van synthetische stoffen in hedendaags (mode)ontwerp.

De tijd verloopt op verschillende snelheden en de eigen menselijke tijdsbeleving is lang niet meer het enige tempo waar de mens rekening mee moet houden. Vanuit het mythologische motief van de Doos van Pandora ontspint zich in Synthetic Times dan ook een tweeledig verhaal over efficiënte massaproductie en langdurige vernietiging. Kunststofvezels zijn tegelijkertijd heel snel en bijzonder traag: ze kunnen de gewenste productiesnelheid van het laatkapitalisme nog net bijbenen, maar zijn zo slecht afbreekbaar dat ze vervolgens een eeuwigheid op het aardoppervlak aanwezig blijven. In dit project komt het poëtische potentieel van design naar voren als een manier om actuele vraagstukken te voorzien van nieuwe mythes. Synthetic Times is een kritische fantasie over de levensduur van synthetische producten.

Synthetic Times is een gezamenlijk project van Conny Groenewegen, Adam Nocek & Stacey Moran (Center for Philosophical Technologies at Arizona State University) en Maurizio Montalti (Officina Corpuscoli). Eerder presenteerde Groenewegen in het Tijdelijk Modemuseum de installatie Fashion Machine. Van Montalti was in het onderdeel Biotopia van Dissident Gardens de installatie The Growing Lab – Mycelia te zien.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Center for Philosophical Technologies, Arizona State University.