Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het boek Schemas of Uncertainty bevat een verzameling bijdragen waarin verschillende vormen en benaderingen worden gebruikt om de relatie tussen predictie – het voorspellen – en prescriptie – het vóórschrijven – te verkennen. In het boek worden de effecten van prescriptieve technologie op de verbeelding van mogelijke toekomsten beschreven – toekomsten die niet gebaseerd zijn op technologische vooruitgang. 

datum
27/06/2019
tijd
18:00 – 18:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

18:30-19:30 Mercurial Algorithms

19:30-21:30 Thursday Night Workshop: ‘Object Detection Roleplay’

20:00-22:00 BNO IMG LAB ‘Lekker Stangen’

20:00-22:00 Book Night Kees Christiaanse: TEXTBOOK by NAi Boekverkoper

20:00-23:00 Archiving the City of the Future: The Tarot & Urban Time

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van het Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Neuhaus curriculum

Het onderzoekcollectief achter Schemas of Uncertainty organiseert in het kader van het Neuhaus curriculum bij Het Nieuwe Instituut drie workshops die draaien om de bijbehorende begrippen productie, wrijving en fictie. De deelnemers worden uitgenodigd om na te denken over wat het kan betekenen om onzekerheid te omarmen als een manier om zich te verzetten tegen ideeën die een unieke betekenis of richting opleggen. Tijdens het evenement worden de collectieve resultaten van de workshopreeks besproken.

Schemas of Uncertainty

Schemas of Uncertainty is een collectief onderzoeksproject over de notie predictie, niet alleen als iets dat al heel lang de interesse van de mensheid heeft, maar ook als iets dat een rol speelt in het technokapitalistische heden. Het project wordt georganiseerd en gefaciliteerd door Danae Io en Callum Copley; het onderwerp is eerder bestudeerd door een interdepartementale onderzoeksgroep en tijdens een symposium aan het Sandberg Instituut.

In het boek worden de effecten van prescriptieve technologie op de verbeelding van mogelijke toekomsten beschreven – toekomsten die niet gebaseerd zijn op technologische vooruitgang. Aan de orde komen automatisch leren (door computers), kritische theorie, tarotlezen, astrologie, persoonlijke verhalen, mythes, fictie en nog veel meer. De auteurs reflecteren over de vraag, wat het kan opleveren als we onzekerheid beschouwen als een vorm van verzet tegen ideeën die één enkele betekenis of richting opleggen. Door middel van verschillende beschrijvingen van predictieve praktijken maken zij het de weg vrij voor alternatieve manieren om het ‘elders’ en het ‘anders’ op een nieuwe manier aan de orde te stellen.  

Met bijdragen van Ramon Amaro, Holly Childs, Callum Copley, Flavia Dzodan, Kenric McDowell, Danae Io, Ioanna Gerakidi, Valentina Desideri & Stefano Harney, Emily Rosamond, Bin Koh, Juliette Lizotte, Alice Dos Reis en Tom Kemp. Het boek is geredigeerd door Callum Copley en Danae Io, de vormgeving was in handen van Alex Walker en de illustraties zijn van Bin Koh. De bladwijzer is ontworpen door Charlotte Rohde, de teksten zijn van Aidan Wall. Het boek is verschenen bij PUB met steun van het Sandberg Instituut en de Gerrit Rietveld Academie.

Na het event bent u van harte uitgenodigd voor de lezing ‘Mercurial Algorithms’ door Flavia Dzodan om 18.30, en Reading Room & Workshop Archiving the City of the Future: The Tarot & Urban Time  door Adeola Enigbokan om 20.00.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.