Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Musicographics

Het debat over de verhouding tussen muziek en bouwkunst kent een lange en kleurrijke geschiedenis. Muziek, architectuur en beeldende kunst spreken een gemeenschappelijke ‘taal’, in de zin van het gebruik van patronen, texturen, hiërarchie, eenheid, contrast, ritme, herhaling, nabijheid, evenwicht en ruimte. Ze delen bovendien een fundament van wiskundige principes en grafische weergaven. Musicographics draait sinds de oprichting in 2018 om experimenten met alternatieve variaties op de grafische taal waarin muziek geschreven kan worden. Het project brengt vanuit de onderlinge raakvlakken beeldend kunstenaars en musici bij elkaar. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2019 bijvoorbeeld werd een compositie gespeeld die gebaseerd was op het gebouw van POST Rotterdam.

Meer achtergrond bij het concept van deze ‘Musicografie van architectuur’ is te vinden in het gelijknamige artikel van Murat Ali Cengiz, dat verschenen is bij het Vlaamse magazine FORUM+ of op de website van het project.

Musicographics bij Neuhaus

In de Neuhaus-editie vormt het gebouw van Het Nieuwe Instituut het uitgangspunt voor een improvisatie door een internationaal ensemble. De groep bestaat bij deze gelegenheid onder meer uit guitarist Erdoğan Cem Evin, contrabassist Johannes Fend, drummer Roberto Pistolesi, viola-speler George Dumitriu.

Murat Ali Cengiz

Murat Ali Cengiz is freelance architect, jazzmuzikant en componist. Met de architecten en musici van zijn multidisciplinaire collectief Automata speelde Cengiz onlangs op de vierde Istanbul Design Biennial in 2018. Hij werkt momenteel aan discipline-overstijgende audiovisuele projecten, waaronder zijn eigen Musicographics.

 

datum
08/09/2019
tijd
15:00 – 16:00
taal
English
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Met een toegangskaartje voor Het Nieuwe Instituut vrij toegankelijk