Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als onderdeel van het meerjarig onderzoek van Het Nieuwe Instituut naar burn-out en uitputting op uiteenlopende schalen, verkent dit programma hoe gesproken woord en collectief luisteren een tegenwicht kunnen bieden aan de alomtegenwoordigheid van beeld, en de toenemende druk op het lichaam als performer. Tijdens deze eerste avond luisteren we naar een audio van professor Anna Lowenhaupt Tsing, die voorleest uit haar boek The Mushroom at the End of the World.

 
datum
02/05/2019
tijd
20:30 – 22:00
taal
Engels
verder deze avond

16:00-18:00 International Clinic: Financiering en promotie 

18:00-19:30 Thursday Bite. Wegens verbouwing van Het Nieuwe Café vindt de Thursday Bite op een andere plek plaats.

19:30-21:00 Lecture Counting the Uncounted by Airwars 

19:30-21:30 Workshop SerVies – From Dust to Design

19:30-21:00 Lecture // Lautner A-Z // by Tycho Saariste

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Lucia Pietroiusti, curator General Ecology bij de Londense Serpentine Galleries, zal als respondent optreden. In de groepsdiscussie die volgt, worden vragen voor Tsing geformuleerd, die door haar worden beantwoord en opgenomen. De opnames dragen bij aan een groeiend geluidsarchief op de website van Het Nieuwe Instituut.

Geluidskunstenaar en componist Zeger de Vos begeleidt het luisteren met een live soundtrack, en De Beeldvormers maken een visueel verslag van de avond.

“Without stories of progress, the world has become a terrifying place. The ruin glares at us with the horror of its abandonment. It’s not easy to know how to make a life, much less avert planetary destruction. Luckily there is still company, human and not human. We can still explore the overgrown verges of our blasted landscapes - the edges of capitalist discipline, scalability, and abandoned resource plantations. We can still catch the scent of the latent commons - and the elusive autumn aroma.” 

Uit: The Mushroom at the End of the World, 2015.

Anna Lowenhaupt Tsing

Anna Lowenhaupt Tsing is hoogleraar antropologie aan de University of California in Santa Cruz en bekleed tevens de Niels Bohr leerstoel van de Deense Aarhus Universiteit. Daar geeft zij mede leiding aan het onderzoek naar het antropoceen (AURA). Zij schreef In the Realm of the Diamond Queen: Marginality in an Out-of-the-way Place (1993), Friction: An Ethnography of Global Connection (2004), The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins (2015) en was een van de redacteuren van Arts of Living on a Damaged Planet (2017). In 2010 ontving zij een Guggenheim Fellowship en in 2013 werd zij vanwege haar bijdragen aan interdisciplinair werk op het gebied van de geesteswetenschappen, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten benoemd tot Niels Bohr hoogleraar aan de Deense Aarhus Universiteit. In 2018 ontving ze de Huxley Memorial Medal van het Royal Anthropological Institute.

Let op, Anna Tsing zal deze avond niet zelf aanwezig zijn.

Lucia Pietroiusti

Lucia Pietroiusti is curator General Ecology bij de Londense Serpentine Galleries. Hier stelde zij eerder voorstellingen en programma’s samen als Park Nights’, ‘Serpentine Cinema en een langlopend symposium over intersoortelijk bewustzijn, The Shape of a Circle in the Mind of a Fish met Filipa Ramos. (Anna Tsing nam in december 2018 deel aan de tweede bijeenkomst van dit programma.) In het kader van General Ecology verricht Pietroiusti op interdisciplinaire wijze onderzoek naar ecofeminisme, intelligentie bij planten, mystiek, milieukunde en complexiteitstheorieën. In 2019 is ze curator van het Litouwse paviljoen op de Biënnale van Venetië, waar de opera Sun & Sea (Marina) van Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė en Lina Lapelytė zal worden opgevoerd.

Reading Room

De Reading Room is een serie avonden waarbij het gezamenlijk lezen van een onderwerp centraal staat. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen en systemen te duiden en te ontcijferen, ook fenomenen die juist omdat ze alomtegenwoordig zijn aan onze blik ontsnappen. In kleine setting wordt onder leiding van een kunstenaar, onderzoeker of ontwerper gereflecteerd op een concept, tekst, object of beeld. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken. Het is een plek voor creatieve verwarring en soms zelfs frustratie, waarbij de sprekers en het publiek niet op zoek zijn naar het formuleren van oplossingen, maar samen proberen in te zoomen en scherp te stellen. Onderwerpen die eerder in de Reading Room aan de orde kwamen zijn tentoonstelling, surveillance, migratie, liquiditeit, museum en onveiligheid.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.