Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In hun project Sacred Hill onderzoeken Ali Eslami en Klasien van de Zandschulp hoe de notie ‘heiligheid’ kan worden gebruikt om de virtuele ruimte te begrijpen en vorm te geven. Onderdeel van hun onderzoek is een interactief ritueel dat zij op deze avond samen met het publiek uitvoeren.

datum
12/09/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Nederlands/Engels
verder deze avond

14:00-17:00 Mini-symposium Organische architectuur

18:00-19:30 Thursday Bite

19:30-21:30 Beyond the Cover: WoZoCo (MVRDV)

19:30-21:30 Dwars door het Archief: Het Buurthuis

19:30-21:00 Sacred Hill: Closure & Performance Ritual

Museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Het gaat om een gratis performance waarvoor van tevoren een ticket gereserveerd dient te worden. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. 

Ali Eslami

Ali Eslami is een kunstenaar en onderzoeker uit Iran die sinds 2014 met virtual reality werkt en experimenteert. Hij ontwikkelde een baanbrekend oeuvre door het opkomende medium te gebruiken om interactieve belevenissen te ontwikkelen die zijn door de praktijk geïnformeerde onderzoek stimuleren. Deze belevenissen manifesteren zich als werkelijkheden waarin de grenzen tussen fictieve en non-fictieve verhalen vervagen en mogelijke toekomsten aanschouwelijk worden gemaakt. Eslami complementeert dit met speculatieve ontwerpen en door hemzelf gebouwde werelden en plaatst voortdurend vraagtekens bij de beperkingen van de fysieke ruimte, tijd en lichamen. Hij produceert niet alleen content, maar geeft ook lezingen en workshops over VR. In 2016 won zijn VR-project de IDFA DocLab Award for Best Immersive Non-Fiction.

Klasien van de Zandschulp

Klasien van de Zandschulp ontwerpt participatieve belevenissen op basis van verhalen en combineert daarbij niet alleen digitale en fysieke, maar ook online en offline interacties. Dit kunnen mobiele belevenissen op basis van toegevoegde realiteit of augmented reality zijn, maar ook interactieve installaties. Zij verkent de belichaming, het zintuiglijk ontwerp, de rituelen, de menselijke communicatie en de radicale ideeën rond onze dagelijkse interactie met technologie. Van de Zandschulp organiseert en initieert verder interactieve evenementen, laboratoria en tentoonstellingen. Ze heeft onlangs de IDFA DocLab Award for Best Immersive Non-Fiction gewonnen en ze is genomineerd voor een fellowship bij het Sundance New Frontier Story Lab.

Sacred Hill 

Sacred Hill gaat tegen die achtergrond specifiek in op ‘heiligheid,’ op het letterlijk boven-werkelijke waar mensen in de tastbare wereld naar op zoek gaan met behulp van drugs, occulte of religieuze rituelen of meditatie. Eslami, Shafahi en Van de Zandschulp bestuderen de impact van VR op het streven naar een hoger bewustzijn, andere geestesgesteldheid, verlichting of trance. Sacred Hill bestaat uit een installatie, een online applicatie en performances, die bezoekers in de gelegenheid stellen om pillen te nemen, een tempel te betreden en een sacrale ervaring te beleven, terwijl zij ‘in het echt’ misschien alleen maar met een headset op door de tentoonstelling hebben gewandeld.

Het programma start met een gesprek door de kunstenaars om 19:00 uur, gevolgd door een performance om 19:30. Het gesprek is te bezoeken door bezoekers zonder ticket voor de performance. Tickets voor de performance zijn uitverkocht.