Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In een reeks van drie opeenvolgende workshops, ieder gericht op een specifiek begrip (productie, frictie, fictie) zal worden nagedacht over hoe door middel van onzekerheid weerstand kan worden geboden aan ideeën die een eenduidige betekenis of richting opleggen. Onzekerheid is dan niet langer iets dat overwonnen moet worden, maar een middel om meerduidigheid te omarmen. Een voorspelling schrijft niet langer de toekomst voor, maar vormt een opening naar een veelvoud aan mogelijke toekomsten.

Schemas of Uncertainty

Schemas of Uncertainty is een gemeenschappelijk onderzoeksproject naar het begrip ‘voorspelling’ als iets dat zowel historisch als actueel relevant is. Het idee de toekomst te kunnen voorspellen fascineert de mensheid al zolang die bestaat én is inherent verbonden is aan het techno-kapitalistische heden. In dit onderzoek staat de relatie tussen voorspellen en voorschrijven centraal, waarbij van waarzeggerij tot aan machine learning wordt stilgestaan bij de ‘onzekerheid’ als een soort kraamkamer voor een veelheid aan mogelijke toekomsten. Het project wordt georganiseerd en gefaciliteerd door Danae Io en Callum Copley en heeft eerder de vorm aangenomen van een gelijknamige onderzoeksgroep bij het Sandberg Instituut, een symposium en een publicatie.

Danae Io

Danae Io is een kunstenaar en onderzoeker die afwisselend woont en werkt in Amsterdam en Athene. Ze behaalde een mastertitel aan het Sandberg Instituut en studeerde eerder aan Goldsmiths, University of London. In haar kunstenaars- en researchpraktijk houdt zij zich bezig met de onderwerpen spraak, taal, leesbaarheid, het technologische en het onberekenbare.

Callum Copley

Callum Copley is schrijver en onderzoeker en woont en werkt in Amsterdam en het Verenigd Koninkrijk. Hij onderzoekt, door middel van zowel zijn speculatieve fictie als academische essays, hoe opkomende technologieën de alternatieve politieke en culturele macht zijn gaan vormen. Hij behaalde aan het Sandberg Instituut een MA in Critical Studies en richtte in Londen de Registration School op.

datum
13/06/2019
20/06/2019
27/06/2019
tijd
13:00 – 17:00
13:00 – 17:00
13:00 – 17:00
taal
English
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

NB: Eén kaartje voor een van de dagen biedt toegang tot alle drie de sessies. Het wordt aanbevolen om ze allemaal bij te wonen!