Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een lezingenavond geheel in het teken van water, samengesteld door Rianne Makkink (WaterSchool). Samen met arts en onderzoeker Yuka Mizusawa (de boodschap van water) en kunstenaar Aliki van der Kruijs (water als ontwerpwezen) verkent zij de eigenschappen en agency van water.

 

datum
05/09/2019
tijd
19:30 – 21:00
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang, RSVP via ticketlink 

WaterSchool

De WaterSchool is een zelf geïnitieerd project van Studio Makkink & Bey, de ontwerpstudio van Rianne Makkink en Jurgen Bey. Deze speculatieve school, georganiseerd rondom water als essentiële materie, maar ook als sociaal en politiek fenomeen, stelt een heroverweging van het huidige/bestaande economische en infrastructurele model van het onderwijs voor.

Deze avond is onderdeel van Neuhaus, tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis. De leerlijn Meeting Matter verkent (ontwerp)benaderingen waarin de continuïteit van materie voorop staat. 

De boodschap van water

Water wordt wel beschouwd als de bron van het leven. Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Het menselijk lichaam bestaat ook voor 70% uit water. Maar wat gaat er eigenlijk in het water zelf om?

Yuka Mizusawa gaat hier op in met haar lezing De Boodschap van water. Als Hado-instructeur onderwijst Yuka voor het Emoto Peace Project, in de kennis van de Japanse onderzoeker Masaru Emoto. Emoto onderzocht het vermeende vermogen van water om informatie op te slaan en over te dragen. Hij vroor verschillende watermonsters in die voorafgaand werden blootgesteld aan muziek of woorden. Zowel muziek als woorden dragen bepaalde trillingen over die door het water worden opgevangen. Door de bevroren ijskristalen met speciale technieken te fotograferen kan deze informatieoverdracht worden gevisualiseerd.

Water als ontwerpwezen

Ontwerper Aliki van der Kruijs gaat in haar lezing Water als ontwerpwezen in op de rol die water speelt in haar werk. In verschillende van haar textielwerken dient water niet alleen als inspiratiebron, maar vormt ook een onderdeel van het werk zelf. Van der Kruijs bespreekt enkele van haar waterprojecten en zal dieper ingaan op de manier waarop water een inspiratie vormt in haar dagelijks leven, waarin ze wetenschap en poëzie combineert.

Aansluitend vindt de Water Tupperware Party Aqua Aurora plaats, geheel in het teken van vitaal water.