Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Met zijn combinatie van zeer uiteenlopende kunstvormen, zoals schilderkunst, fotografie, film, architectuur, mode, product- en interieurdesign en textielkunst, wordt het Bauhaus nog steeds beschouwd als hét modelvoorbeeld van een ook technologisch vooruitstrevende moderne tijd. Met name de poging om de samenleving als geheel esthetisch vorm te geven, inspireert tot op de dag van vandaag kunstenaars over de hele wereld. Ook in het hedendaagse bewegende beeld wordt op verschillden manieren, rechtstreeks of associatief, verwezen naar het erfgoed van het Bauhaus.

datum
14/02/2019
tijd
19:00 – 20:30
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

18:45-19:30 Archive Talk: V2_

19:30-00:00 Love edition

Museum vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang 

Bauhaus

Ook in het hedendaagse bewegende beeld wordt op vele manieren, rechtstreeks of associatief, verwezen naar het erfgoed van het Bauhaus. Zo worden de Bauhaus-architectuur en in die traditie ontworpen modernistische gebouwen als woon- en leefmodellen opnieuw onder de loep genomen. Met een vergelijkbare intensiteit als de Bauhaus kunstenaars van destijds richt men het vizier op de modernisering van de steden en de verandering van de waarneming door nieuwe technologieën, of wordt, met de technische mogelijkheden van vandaag, aangehaakt bij de cameraloze filmexperimenten van László Moholy-Nagy. Een blik op de internationale filmkunst bewijst dat 100 jaar na de oprichting het Bauhaus nog steeds voortleeft.

Screening #01: Creating Worlds

Het creëren van nieuwe werelden kan politieke ideologieën weerspiegelen, een verlangen onthullen naar het vormgeven van een persoonlijke leefruimte, of voorbeelden uit speelfilms volgen. De werken in de screening reflecteren deze concepten: Dimitri Venkov, The Hymns of Muscovy / Miriam Gossing & Lina Sieckmann, Sonntag, Büscherhöfchen 2 (2014) en One Hour Real (2017).

Deze screening is deel van de reeks Expanding Bauhaus. New Reflections on the Bauhaus Movement in Time-Based Media Art, samengesteld door Elke Kania (Keulen), Julia Sökeland (Hamburg) en Ludwig Seyfarth (Berlijn). 

Samengesteld en gepresenteerd door Elke Kania en Julia Sökeland, georganiseerd door Goethe-Institut Niederlande in samenwerking met Blinkvideo mediaart.