Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

‘Reading Matter’ onderzoekt de relatie tussen design en materie vanuit ecologische, historische en zintuigelijke perspectieven. Wat ligt ten grondslag aan het culturele verschil tussen materie en materiaal? En wat zijn de mogelijkheden voor niet-exploitatieve vormen van coëxistentie met de materiële wereld?

datum
14/03/2019
tijd
19:30 – 21:00
taal
Engels
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

Museum vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Reading Matter

Materie wordt materiaal zodra het wordt gerelateerd aan de menselijke productiviteit. Daarom worden bepaalde aspecten van materie telkens over het hoofd gezien en niet herkend. De directe ervaring en waarneming van complexe fenomenen, van de chemie tot de kwantum-mechanica en de micro-zwaartekracht, nodigen ons uit opnieuw na te denken over de aard van onze relatie tot materie. Kunstenaar Evelina Domnitch bespreekt strategieën voor de uitbreiding van de menselijke perceptie van de materiële krachten – van performatieve omgevingen tot fenomenologische experimenten, waardoor de grenzen van de wetenschap worden overschreden en de grenzen tussen de disciplines vervagen.

Het evenement wordt georganiseerd in samenhang met het Neuhaus-programma voor meer-dan-menselijke kennis, dat in mei van dit jaar van start gaat in Het Nieuwe Instituut.

Evelina Domnitch

Evelina Domnitch heeft een mastertitel in de filosofie behaald aan de staatsuniversiteit van Wit-Rusland. In samenwerking met kunstenaar Dmitri Gelfand heeft Domnitch omgevingen gecreëerd waarin natuurkunde, scheikunde en computerwetenschap worden gecombineerd met mysterieuze filosofische praktijken. Momenteel houden de kunstenaars zich vooral bezig met het onderzoek naar vragen over perceptie en oneindigheid, aan de hand van golfverschijnselen. Het duo heeft samengewerkt met talloze wetenschappelijke onderzoeksinstituten, waaronder LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory), het Atominstitut (TU, Wenen) en RySQ (Rydberg Quantum Simulators), en met componist William Basinski. Hun werk is tentoongesteld op Ars Electronica, bij TodaysArt, HKW, CTM, Bozar en MAXXI, en op vele andere plekken.

Füsun Türetken

Füsun Türetken, voorheen fellow bij Het Nieuwe Instituut, is een architect en beeldend kunstenaar uit Istanbul wiens werk de grenzen tussen disciplines overstijgt. Ze geeft les in interdisciplinaire en kritische strategie en design aan zowel het Zwart Institute (Rotterdam) als aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK, Den Haag). Recentelijk was haar werk te zien in Rare Earth, Stories from Below, Artefakt Festival, STUK (2018), Impakt Festival en Fiber Festival (2017). Türetken heeft artikelen geschreven over verschillende thema’s, van academische onderwerpen tot popcultuur, zoals "Modern Love Algorithms and ARTs' en "Encountering the Contemporary" met Irit Rogoff in Volume Magazine (2016), en "Breathing Space: The Amalgamated Toxity of Ground Zero"  in Forensis, the Architecture of Public Truth, Sternberg Press (2014). 

Alice Twemlow 

Alice Twemlow is een deisgncriticus, curator en onderzoeksprofessor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK, Den Haag), waar zij het Lectoraat Design: Design and Deep Future leidt. Zij is tevens associate professor van het PhD Arts-programma aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de complexe verbanden tussen design, tijd en het milieu. In het bijzonder verkent Twemlow de materiële manifestaties en de betekenis van design als restproduct of afval. Twemlow was directeur-oprichter van de Master Design Research, Writing & Criticism aan de School of Visual Arts in New York, en hoofd van de Master Design Curating & Writing aan de Design Academy Eindhoven. Twemlow bezit een PhD in Design History van The Royal College of Art en het Victoria & Albert Museum, Londen en is auteur van Sifting the Trash: A History of Design Criticism (MIT Press, 2017).

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.