Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Onder invloed van virtuele drugs kunnen bezoekers een virtueel heiligdom binnenlopen. Sacred Hill is een VR-project in het kader van het onderzoek False Mirror, waarin wordt gespeculeerd over de invulling van toekomstig (post)menselijk leven in een volledig virtuele wereld.

Met False Mirror doen kunstenaars/ontwerpers Ali EslamiMamali Shafahi en Klasien van de Zandschulp gezamenlijk praktijkonderzoek naar de manier waarop het bestaan in een virtuele wereld zou kunnen worden ingericht: hoe werkplekken, leefruimtes en de publieke ruimte eruit zien wanneer deze in een virtueel domein zouden worden gebouwd. Ze nemen een voorschot op mogelijke toekomstscenario’s door stap voor stap, verdieping na verdieping een oneindige stad te ontwerpen. Door middel van virtual reality levert die stad, die zichzelf voortdurend uitbouwt en verandert, een uitgangspunt voor de verbeelding van haar bezoekers. De omgeving die Eslami en Van de Zandschulp creëren, vormt zo een uitbreiding van de realiteit zoals wij die kennen en waarin het virtuele soms toch materieel blijkt te zijn.
 

Sacred Hill gaat tegen die achtergrond specifiek in op ‘heiligheid,’ op het letterlijk boven-werkelijke waar mensen in de tastbare wereld naar op zoek gaan met behulp van drugs, occulte of religieuze rituelen of meditatie. Eslami, Shafahi en Van de Zandschulp bestuderen de impact van VR op het streven naar een hoger bewustzijn, andere geestesgesteldheid, verlichting of trance. Sacred Hill bestaat uit een installatie, een online applicatie en performances, die bezoekers in de gelegenheid stellen om pillen te nemen, een tempel te betreden en een sacrale ervaring te beleven, terwijl zij ‘in het echt’ misschien alleen maar met een headset op door de tentoonstelling hebben gewandeld.