Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In het project Designing for Precarious Citizens vertalen drie hedendaagse ontwerpers Niegeman’s ideeën naar de hedendaagse samenleving. Kunstenaar Giuditta Vendrame, interaction designer Klasien van de Zandschulp en speculatief designer Frank Kolkman ontwikkelden elk een installatie gericht op drie verschillende precaire groepen. Alle drie de ontwerpers hebben een verschillende benadering gekozen. Kolkman onderzocht de gevolgen van de platform-economie voor huurders van sociale huurwoningen. Van de Zandschulp onderzocht hoe we zelf steeds meer tot een precaire groep behoren met de groeiende automatisering van ons eigen huis. En ten slotte keek Vendrame naar de onzekerheid van mensen die op het water wonen als een onstabiele grond voor levensomstandigheden in relatie tot burgerschap. De drie installaties verhouden zich op verschillende manieren tot het thema, maar tonen allen de complexiteit van onzekerheid in de huidige maatschappij.

100 jaar Bauhaus

Het project komt voort uit de 100 jaar Bauhaus-viering waar Future Maker professor Jeroen van den Eijnde aan mee werkte met een artikel in de catalogus van de tentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen. In zijn artikel Bauhaus, Binnenhuis en (buiten) ruimte beschrijft Van den Eijnde de invloed van de architect, ontwerper en Bauhaus-docent Johan Niegeman op het Nederlandse kunstonderwijs, in het bijzonder op het gebied van interieurarchitectuur.

Pop-in Expo

In de foyer van Het Nieuwe Instituut zijn om de paar weken nieuwe presentaties te zien van veelal jong ontwerptalent. Een spraakmakend ontwerp of opzienbarend onderzoek, al dan niet gerelateerd aan het lopende tentoonstellingen- en debattenprogramma van Het Nieuwe Instituut, krijgt zo een plek in de schijnwerpers.

datum
09/04/2019
tot
21/04/2019
taal
Nederlands/Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang