Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

SHIFT is een nomadische 24-uurs (unlearning) ̶d̶e̶s̶i̶g̶n̶ school, die zich onafhankelijk en situationeel rond een programma en een thema beweegt. Met als onderliggend thema de belichaming (en lichaam) van het dagelijkse creatieve proces.
 
"Zoals iedere school een adviesraad nodig heeft om ruimte en tijd te nemen om te eva(o)lueren, te reflecteren en te adviseren over verdere ontwikkeling. En we in eerdere edities hebben ervaren hoe waardevol het is om samen te ontdekken en te spelen. Willen we met dit in onze (lichaams)herinnering 24 uur landen met SHIFT - the school-as-a-tool – in een monastiek ritme van acht blokken van drie uur. Waar we met verschillende genodigden gezamenlijk op verkenning uit gaan. Zowel Neuhaus als SHIFT nodigen elk drie getrainde beoefenaars uit; een maker, een belichamer en een filosoof, om samen een eco-body programma te schetsen.” Met Annika Kappner, Jasper Griepink, Oksana Savchuk, Rosanne van Wijk, Roos Marijn Peperkamp en Thieu Besselink (SHIFT, maart 2019)

SHIFT

SHIFT is opgericht in 2017 door curator Lenn Cox en scenograaf Jp Scheen. Vanuit de behoefte om tijdelijke speelruimte te creëren, waar met een telkens wisselend collectief al spelend aan de slag kan worden gegaan om zo diverse actuele thema’s en materialen te verkennen. Cox en Scheen zijn het geheugen van SHIFT en geven er richting aan door het uitnodigen van tijdelijke docenten en deelnemers.

JP Scheen

JP Scheen is scenograaf en creëert tentoonstellingen, evenementen en ervaringen die erop gericht zijn mensen in een tactiele omgeving te brengen waarin ze volledig geconcentreerd kunnen zijn. Hij geeft vorm aan zijn projecten door middel van zachte architectuur en ruimte die zich intuïtief ontwikkelt. Hij wordt het meest uitgedaagd wanneer verschillende factoren zoals mensen, verhalen, ontwerp en ruimte gecombineerd moeten worden. Hij is zich bewust van hoeveel ruimte mensen innemen en zich eigen maken. Hij speelt in zijn werk vaak met het concept van ‘het huis’, waarbij hij onderzoekt wat het betekent om je in een ruimte te bevinden en te ervaren dat dingen het juiste volume hebben. Door deze kwaliteiten zowel naar evenementen als naar tentoonstellingen te vertalen, maar ook naar grotere architectonische opdrachten, is Scheen in staat om de praktische en zintuiglijke aspecten binnen elke ervaring met elkaar te verbinden.

Lenn Cox

Lenn Cox werkt als curator, organisator en educator op het gebied van mode. De menselijke schaal en het narratief spelen een belangrijke rol, naast haar fascinatie voor de rituelen die mensen uitvoeren en de lichamen, materialen, objecten en de omringende atmosfeer die er deel van uitmaken. Ze koppelt een antropologische mentaliteit aan een interesse voor wat er schuilgaat achter processen en systemen. De samenwerkingsprojecten waar Cox aan bijdraagt, dienen als een kompas bij het verkennen van de tijdsgeest. De vorm van de projecten is meestal essayistisch, waarbij er ruimte is voor persoonlijke invalshoeken, dwarsverbanden en suggesties.

datum
31/08/2019
tot
01/09/2019
taal
Nederlands / Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Deelname is alleen op uitnodiging. Tijdens openingstijden van Het Nieuwe Instituut zijn de activiteiten van SHIFT - ECO BODY wel zichtbaar in en rond het gebouw.